Arapça Yazı Tipi Tasarımı Semineri ve Fatih Divanından Şiirler Sergisi
Arapça Yazı Tipi Tasarımı Semineri ve Fatih Divanından Şiirler Sergisi 
 
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri Hat Eserleri: Fatih Divanından Şiirler adlı sergi 23 Şubat 2024 saat 14.30'da FSMVÜ Ayasofya Yerleşkesi'nde açıldı. Fatih Sultan Mehmed’in yazdığı şiirleri hat eserine dönüştüren öğrencilerin çalışmalarından oluşan sergi ma’kılî, kûfî, celî sülüs, sülüs, nesih, celî ta’lik, ta’lik, celî divanî, divanî ve rık’a hatlarıyla hazırlanan 76 eserden oluşmaktadır. Eserlerin içerisinde Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Öğr. Gör. Ali toy ve Öğr. Gör. Davut Bektaş'ın da çalışmaları bulunmaktadır. Sergide bulunan eserler 2018'de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları, Güzel Sanatlar kategorisinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri Hat Eserleri: Fatih Divanından Şiirler ismi ile kitap olarak yayınlamıştır.
 
Sergi, FSMVÜ Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kılıç'ın konuşmalarının ardından Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi S. Hilal Arpacıoğlu, Thomas Milo, Miriam Somers, fakülte hocaları, öğrenciler ve misafirlerin katılımıyla açıldı. 
 
Sergi açılışının ardından Thomas Milo'nun konuşmacı olduğu  Arapça Yazı Tipi Tasarımı isimli seminer gerçekleştirildi. Dijital ortamlarda Arapça yazı tipi tasarımı teknolojileri geliştirilmesi amacıyla 1985 yılında Hollanda'da kurulan Decotype'ın kurucularından Thomas Milo, programda hat sanatının güzelliğinden bahsederek font sisteminde bu güzel yazının uygulanabilmesinin öneminden bahsetti. Hat sanatı ile Arap harfli fontları mukayese ederek font sisteminin tekdüze ve sanattan uzak görünümünü örneklerle gösterdi. Arapça yazı tipini hüsn-i hat seviyesinde uygulanabilmesi amacıyla kurulan Decotype'ın sunduğu fontları anlatarak hayata geçirdikleri projeleri izleyicilere sundu.  Decotype'ın yazı tasarımcılarından Mirjam Somers hazırladığı sunum ile programa katkı sağladı. Katılımcıların sorularıyla devam eden program hediye takdimleri ile sona erdi.