Faik KIRIMLI’nın izinde Çini Sergisi ve Paneli

İznik Çini’ciliğinin efsane ismi Faik KIRIMLI vefatının onuncu yılında düzenlenen sergi ve panel ile anılmaktadır. Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü ile Pendik Belediyesi işbirliği ile oluşturuldu. Serginin ve panelin organizasyonunu Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Latife AKTAN ÖZEL üstlenmiştir.

10 Ocak 2021 saat 14.00 açılışı yapılan çini sergisine katılan gençlerin dokuzu bölümümüz mezunu iken, on ikisi yüksek lisans ve lisans öğrencilerimizdi. 40 adet eser serginin ürünlerini meydana getirmiştir.  

Katmanlı, katmerli, sıraltı tekniklerinde ve İznik altyapılı eserler, Faik KIRIMLI’nın ürettiği eserlerden esinlenerek üretilmiştir. Eserler; hocanın çini tabak, bardak, panolarının yanı sıra, yağlıboya tabloları ve fotoğrafının da ilham kaynağı olduğu tablo, tabak ve formlardan  ( sürahi küp kandil) meydana gelmiştir.

Etkinlik kapsamında gerçekleşen panelde konuşmacı olan Servet MOLU ve Semih İRTEŞ paneli Latife AKTAN ÖZEL tarafından yönetilmiştir.  Konuşmacıların Faik KIRIMLI’nın yaşamından, çiniyi günümüze taşıma mücadelesinden ve birlikte meydana gelen anılarından bahsettiği bir söyleşi olmuştur.

Üniversitemizin Çini sanatına duyarlılığı yıllar öncesine dayanmaktadır. Faik  KIRIMLI’nın vefatından sonraki  ilk etkinlik 2012 yılında FSMVÜ Yenikapı Mevlevihanesi’nde Latife AKTAN ÖZEL organizasyonu ile yapılmış ve bir yıl sonra da üniversitemizin Kandilli Yerleşkesi Çini atölyesine de hocanın adı verilmiştir.

Panel ve sergi çok sayıda katılımcının büyük beğenisini kazanmıştır.