FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

 

ÇİZİM I: Nokta, çizgi, plan, hacim, doku, ton, ışık-gölge, kontrast, mekân ve perspektif, derinlik, hareket, oran orantı gibi çizim öğelerinin uygulanması.

ÇİZİM II: Kas ve iskelet yapısının örnek anatomik heykeller, canlı model ve çıktı fotoğraf model üzerinden çözümlenmesi. Işık gölgenin figür anatomi üzerinde incelenerek çizilmesi

TEMEL SANAT EĞİTİMİ I-II: Sanatsal çalışmalarda kullanılabilecek çeşitli araç ve gereçlerin tanıtılması. Kompozisyon kurallarının ve tasarım elemanları ile ilkelerinin tanıtılması. Verilen malzeme ve teknikler kullanılarak nokta, çizgi, biçim, doku gibi temel sanat elemanlarını kullanarak estetik ve özgün kompozisyonlar oluşturma

TÜRK SÜSLEME DESENLERİ: Temel motiflerin tanıtımı. Motif çizimleri. Desen oluşturma aşamaları. Farklı geometrik formlarda desen çizimleri ve uygulama aşamaları.

SANAT TARİHİ I: Dünya Sanatının ve Batı Medeniyet Sanatlarına başlangıcından 1500 senelerine kadar genel bakış. Ortadoğu, Mısır, Yunan, Roma, Bizans, Isam, Türk, Çin, Japon, Hint sanatlarının tanıtımı ve analizi. Tarih öncesinden başlayarak mimari, resim, heykel ve diğer sanat eserlerinin yapısı. Sanat eserlerinin tarihsel ve sanatçılarının kişisel geçmişleri

SANAT TARİHİ II: Önemli sanatçıların tartışılmasının yanı sıra Modern Sanat’tan Savaş̧ Sonrası Sanata, sanatın gelişimini etkileyen çeşitli akımlar ve görseller ile analiz edilecektir.

BİLGİSAYARA GİRİŞ VE KULLANIMI: Geleneksel sanatlarda kullanılan motiflerden alınarak her derse özel hazırlanmış dokümanlarla uygulamalı olarak bilgisayar programında (Adobe Illustrator) vektörel çizilmesi ve dijital ortama aktarılması

BİLGİSAYARDA TASARIM PROGRAMLARI: Geleneksel sanatlarda kullanılan motiflerden alınarak her derse özel hazırlanmış dokümanlarla uygulamalı olarak bilgisayar programında (Adobe İllustrator) vektörel çizilmesi ve dijital ortama aktarılması.

RENK TEORİSİ VE UYGULAMALARI: Renklerin özelliklerini, renk toleranslarını, renk karışımlarının tanımlanması, değerlerini, renk farklılığını, renk karışımlarının belirlenmesi, zıt ve tamamlayıcı renkler, sanat eserleri ve doğadaki renklerin analizi, renk doku çalışmaları ve renklerin sembolik anlamlarını içerir.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (HAT): Türk Hat sanatında uygulanan yazı çeşitlerini ve en az bir yazı türünün estetik ve sanatsal özelliklerini öğrenmek. Kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları, Klasik uygulama teknikleri.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (TEZHİP): Geleneksel motifler öğretilerek kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları yapılır. Bu kapsamda kâğıt üzerine altın ve su bazlı boyalar kullanarak çizim ve boyama teknikleri öğretilir. Öğrencilerin kazandıkları tasarım becerilerini ve uygulama tekniklerini güncel konulara taşıyarak özgün tasarımlar yapması sağlanır. 

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (MİNYATÜR): Kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları yapılır. Bu kapsamda kâğıt üzerine altın ve su bazlı boyalar kullanarak doğa, insan ve hayvan figürü çizimleri öğretilir. Öğrencilerin kazandıkları tasarım becerilerini ve uygulama tekniklerini güncel konulara taşıyarak özgün tasarımlar yapması amaçlanır.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (ÇİNİ): Stilize, yarı stilize motif tanıtımı ve çizim kuralları. Tasarım ve renklendirme. Genel rumi çizim kurallarını aktarmaktır.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (CİLT): Klasik usulde cilt sanatının öğretilmesi. Cildin bölümleri, cilt sanatına mahsus makine ve malzemelerin kullanımı, klasik cilt kapaklarının analizi, cilt kapağı uygulama ve tezyinatları.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA GİRİŞ (DOKUMA): Geleneksel Dokumalar (Halı-Kilim-Kumaş) Hakkında Genel Bilgi, Desen, Motif ve Kompozisyon Tanımları, Desen Hazırlama Yöntemleri, Halı Deseninde Kompozisyon ve Elemanları Halıda Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Halı Tasarımı Çizim Uygulamaları, Halı Tasarımı Çizim Uygulamaları, Halı Tasarımı Renk Uygulamaları, Kilimde Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Kilim Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kilim Tasarımı Çizim Uygulamaları, Tasarımı Renk Uygulamaları, Kumaşta Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Kumaş Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kumaş Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kumaş Tasarımı ve renk Uygulamaları.

TÜRK VE DOĞU SANATLARI TARİHİNE GİRİŞ: İslamiyet öncesi ve sonrası dönemlerdeki Türk devletlerinin tarihleri, irtibatta olduğu medeniyetler. Türk sanatı ve kökenleri.

OSMANLI TÜRK SANATI: Osmanlı Üslubu ve özellikleri

YAZILI BELGELERİN KORUNMASI ve ONARIMINA GİRİŞ: Restorasyon ve konservasyonun tanımı, gelişim süreci, restorasyon ve konservasyon kriterleri-temel prensipleri-izlenmesi gereken yöntem, kültür varlıkları, uygulamalı yazılı belgelerin restorasyonu.

YAZILI BELGELERİN KORUNMASI ve ONARIMI: Restorasyon ve konservasyonun tanımı, gelişim süreci, restorasyon ve konservasyon kriterleri-temel prensipleri-izlenmesi gereken yöntem, kültür varlıkları, uygulamalı yazılı belgelerin restorasyonu.

OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ: Harfler, gramer kuralları ve metin okuma çalışmaları.

OSMANLI TÜRKÇESİ: Harfler, gramer kuralları ve metin okuma çalışmaları.

SANAT FELSEFESİ VE ESTETİĞİ: Platon, Aristoteles, Kant, Hegel ve Heidegger’in sanat ile ilgili kavram ve kuramları.

DOĞU MİTOLOJİSİ: Doğu mitolojilerin kaynağı özellikleri ve yaratılış nedenlerini inceleme, Doğu mitleri, en eski doğu medeniyetleri: (Mezopotamya, İran, Hitit, Mısır, Hint, Çin)

TÜRK KİTAP SANATLARI TARİHİNE GİRİŞ: Dönemlere ait kitap sanatları ve dönemin eserleri hakkında bilgi sahibi olmak.

TÜRK KİTAP SANATLARI TARİHİ: Dönemlere ait kitap sanatları ve eserler hakkında ayrıntılı bilgiler.

TÜRK İSLÂM SANAT DÜŞÜNCESİ: Dersin amacına uygun temel kavramların, ekol ve düşünürlerin öğrenilmesi.

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (HAT): Türk Hat sanatında uygulanan yazı çeşitlerini ve en az bir yazı türünün estetik ve sanatsal özelliklerini öğrenmek. Kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları, Klasik uygulama teknikleri.

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (TEZHİP): Geleneksel motifler öğretilerek kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları yapılır. Bu kapsamda kâğıt üzerine altın ve su bazlı boyalar kullanarak çizim ve boyama teknikleri öğretilir. Öğrencilerin kazandıkları tasarım becerilerini ve uygulama tekniklerini güncel konulara taşıyarak özgün tasarımlar yapması sağlanır. Rumi ve hatâyî grubu motiflerle klasik tezhip tekniğinde tasarım ve uygulama çalışmaları. Rumi ve hatâyî grubu motiflerle tezhibin uygulandığı klasik formlar için tasarım ve uygulama çalışmaları. Rumi, bulut ve hatâyî grubu motiflerle klasik tezhip ve halkar tarzında tasarım ve uygulama. Rumi motifi çeşitleri ve hatâyi grubu motiflerle tezhibin uygulandığı klasik formlar için tasarım ve uygulama çalışmaları. Rumi motifi çeşitleri, bulut ve hatâyi grubu motiflerle tezhibin uygulandığı klasik formlar için tasarım ve uygulama çalışmaları.

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (MİNYATÜR): Kompozisyon, yöntem ve uygulama çalışmaları yapılır. Bu kapsamda kâğıt üzerine altın ve su bazlı boyalar kullanarak doğa, insan ve hayvan figürü çizimleri öğretilir. Öğrencilerin kazandıkları tasarım becerilerini ve uygulama tekniklerini güncel konulara taşıyarak özgün tasarımlar yapması amaçlanır.

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (ÇİNİ): Stilize, yarı stilize motif tanıtımı ve çizim kuralları. Tasarım ve renklendirme. Genel rumi çizim kurallarını aktarmaktır.  

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (CİLT): Klasik usülde cilt sanatının öğretilmesi. Cildin bölümleri, cilt sanatına mahsus makine ve malzemelerin kullanımı, klasik cilt kapaklarının analizi, cilt kapağı uygulama ve tezyinatları.

GELENEKSEL SANAT ATÖLYESİ I-II-III-IV-V-VI (DOKUMA): Geleneksel Dokumalar (Halı-Kilim-Kumaş) Hakkında Genel Bilgi, Desen, Motif ve Kompozisyon Tanımları, Desen Hazırlama Yöntemleri, Halı Deseninde Kompozisyon ve Elemanları Halıda Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Halı Tasarımı Çizim Uygulamaları, Halı Tasarımı Çizim Uygulamaları, Halı Tasarımı Renk Uygulamaları, Kilimde Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Kilim Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kilim Tasarımı Çizim Uygulamaları, Tasarımı Renk Uygulamaları, Kumaşta Kullanılan Kompozisyon Sistematiği, Kumaş Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kumaş Tasarımı Çizim Uygulamaları, Kumaş Tasarımı ve renk Uygulamaları.

BİTİRME PROJESİ I-II (HAT): Öğrenciler tarafından, bir öğretim elemanının danışmanlığında bireysel ya da küçük grup halinde disiplinler arası bir projenin hazırlanması.

BİTİRME PROJESİ I-II (TEZHİP): Tezhip sanatının bezeme elemanlarını kullanarak hem klasik hem de serbest formlarda yeni yorumlarla tasarım yapılması.

BİTİRME PROJESİ I-II (MİNYATÜR): Öğrenciler tarafından, bir öğretim elemanının danışmanlığında bireysel ya da küçük grup halinde disiplinler arası bir projenin hazırlanması.

BİTİRME PROJESİ I-II (ÇİNİ): Seçilen mekânın belirli bir üslup ile çini bezemesinin yapılmasıdır.

BİTİRME PROJESİ CİLT I-II (CİLT): Öğrenciler tarafından, bir öğretim elemanının danışmanlığında bireysel ya da küçük grup halinde disiplinler arası bir projenin hazırlanması.

BİTİRME PROJESİ I-II (DOKUMA):

TEZHİP TARİHİ: Bu derste İslâm tezhip sanatında uygulanan teknik, üslûp ve motiflerin yanı sıra kronolojik gelişim içerisinde İslâm tezhip sanatının dönem üslupları örnekler verilerek işlenmektedir.

TEZHİP EKOLLERİ: Bu derste İslâm tezhip sanatı ekolleri boyama tekniği ve kullanılan motifler itibariyle örnekler üzerinden incelenecek ve kronolojik gelişim içerisinde bu ekollerin temsilcileri hakkında bilgi verilecektir. 

MİNYATÜR TARİHİ: Uygur minyatürlerinden 16.yüzyıl Osmanlı dönemine kadar olan minyatür sanatının tarihi. Osmanlı dönemi minyatür tarihi.

TÜRK ÇİNİ SANATI TARİHİ: Selçuklu, Osmanlı, geç dönem çinili mekanlarını tanımak, çinilerini incelemek.

TÜRK İSLÂM SANAT DÜŞÜNCESİ: Dersin amacına uygun temel kavramların, ekol ve düşünürlerin öğrenilmesi.

KALEM İŞLERİ DESEN TASARIMI: Mimaride uygulanan Kalem İşleri Desenleri hakkında uygulama ve tasarım yapılması sağlanmaktadır.

KALEM İŞİ TEKNİKLERİ: Mimaride uygulanan kalem işleri tekniklerinin tasarım ve uygulamalarının yapılması sağlanmaktadır.

BİLGİSAYARLA DESEN TASARIM UYGULAMA: Geleneksel sanatlarda kullanılan desenlerden alınarak her derse özel hazırlanmış dokümanlarla uygulamalı olarak bilgisayar programında (Adobe İllustrator) vektörel çizilmesi ve dijital ortama aktarılması.

BİLGİSAYARLA DESEN TASARIMI: Geleneksel sanatlarda kullanılan desenlerden alınarak her derse özel hazırlanmış dokümanlarla uygulamalı olarak bilgisayar programında (Adobe İllustrator) vektörel çizilmesi ve dijital ortama aktarılması.

ÇİNİ VE SERAMİK HAMMADELER: Çini ve seramiği oluşturan hammaddeler ve kullanım alanları. Seramiğin hammaddelerinin doğadan çıkarılmasından itibaren çamur hazırlanması, şekillendirilmesi, pişirimi, sırlanması sürecindeki teknikler.

TÜRK SÜSLEME DESENLERİ TANITIMI: Temel motiflerin tanıtımı, desen kuralları. Klasik Türk süsleme desenleri, kullanıldıkları yerler ve desen analizleri.

TAŞINABİLİR ÇİNİ RESTORASYON VE KONSERVASYONU: Restorasyon ve konservasyonun tanımı, gelişim süreci, restorasyon ve konservasyon kriterleri-temel prensipleri-izlenmesi gereken yöntem, kültür varlıkları, uygulamalı seramik restorasyonu (Parçalanmış haldeki bir seramik eserin, bütünlenerek künyesi ve paftasının oluşturulması.)

TÜRK TEZYİNATINDA DESEN VE GELİŞİMİ: İslamiyet öncesi ve sonrası dönemlerde Türk sanatı ve özellikleri. Türk tezyinatındaki desenlerin temel ilkeleri, yüzyıllar boyunca gelişim süreçleri ve klasik dönem tezyinatının özellikleri.

MİMARİ YAPILARDA HAT: Şehri tarihî binaları belli bir program çerçevesinde gezilir. Öğrenciye bu derslerde hat sanatının tarihi, gelişme seyri, ekoller, hat çeşitleri ve kullanım alanları ile mezar taşları dahil mimarî yapıların iç ve dış cephelerinde tezyinî veya başka amaçlarla yer almış hatlar tanıtılarak bu metinlerin çözümleri yapılır, benzerleriyle kıyaslanır ve sanat değerleri hakkında bilgi verilir.

ŞEHİR VE ESTETİK: İstanbul’un tarihi, kültür ve estetiği, belli başlı mekânları, mimarisi, edebiyatta İstanbul, geleneksel sanatlarda İstanbul, İstanbul’da yeme-içme kültürü, İstanbul’un sosyolojik dönüşümü ve geleceği.