Çini Mezunlarından “Özgün Başlangıçlar”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Çini mezunlarının eserlerinden oluşan Özgün Başlangıçlar Çini Sergisi Kandilli Yerleşkesi’nde 3 Mart’ta açıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın katılımıyla açılan sergi 17 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Latife Aktan Özel’in 2011-2019 yılları arasındaki öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi, özgün motifler ve klasik örneklerden oluşuyor. Latife Aktan Özel’in 2013 yılında öğrencileriyle birlikte geliştirdiği, çini sanatına yeni bir soluk getiren katmanlı çini tekniği ile yapılmış eserler de sergide yer alıyor.

27 öğrencinin eğitim süreçleri boyunca özgün denemelerle oluşturduğu 100’e yakın eser arasında meyve kesitleri, hayvan figürleri ve atık çinilerden meydana getirilen eserler bulunuyor.

“Eserlerin hepsi özgün ve tek”

Çini sanatçısı Latife Aktan Özel, serginin temasının mezun öğrencilerin tasarladıkları özgün çiniler olduğuna işaret ederek, “Eserlerimizin hepsi özgün ve tektir. Kurguları olduğu gibi birçok motif de yeni ve sıra dışıdır. Öğrencilerimiz öncelikle klasiği öğreniyor ve sindiriyor, sonrasında ufak dokunuşlarla özgün motifler ve kurgular oluşturuyorlar. Örneğin bardaktan lale, tavus kuşundan karanfil ve araba jantı, rögar kapağından penç ve çinide kullanılmamış çiçekler ya da kullanılmış olanların versiyonu çiçekler oluşturdular. Onlara kendilerine ait kurgu, form, motif ve kompozisyon uygulayarak kendilerini özel kılan çalışmalar ürettiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk çini sanatının geçmişten bu yana yenilik ve değişim arayışını sürdürdüğünü, fakültede verdikleri eğitimde de yeni çalışmalara önem verdiklerini söyleyen Aktan, “Çininin bir kökeni var. Buna sadık kalmalıyız ancak geçmişe baktığımızda durağanlık olmadığını görüyoruz. Hep yenilik ve değişim arayışı var. Geçmişte birçok ekol ve üslup tanımlamaları örnekleriyle bizlere sunulmuştur. Birçok uygulama çeşidi ve kuralı vardır. Örneğin rumi, hurda, sarılma, dendanlı gibi. Önceleri renkli sır tekniği kullanılmış, sonra geliştirilerek günümüzde de çokça kullanılan sıraltı tekniği uygulanmıştır. Yani klasik bilinmeden üstüne ekleme ve yenilik yapılamaz. Bu nedenle öncelikle kuralları ile klasik motifler ve kurguları içeren bir eğitim uyguluyoruz. Aynı zamanda yeniliğe açığız. Farklı malzeme üzerinde çinilerimiz var, örneğin kumaş zeminli eserlerimiz bulunuyor.” diye konuştu.

Sergide eseri yer alan öğrencilerden Emine Serra Demirel üretimlerinde doğadan ve başka objelerden esinlendiklerini belirterek, “Geçmişten günümüze eserler incelenerek birçok farklı eser çıkarılabiliyor. Özellikle üniversitemizde geleneksele bağlı kalınarak çok daha modernize işler yapılabiliyor ve bunu hayatımıza da uygulayabiliyoruz. Bu eserleri hem kullanma hem de sergileme şansı oluyor.” dedi.

Sergide yer alan eserler QR kod uygulaması kullanılarak dijital ortamda da görülebilir.  Dijital sergi için tıklayın: bit.ly/2PM5vmI